tsantali - nemea 2003

Bir buçuk ay önce denediğim bir Yunan şarabını geçen hafta ikinci kez tercih ettim. Market raflarında göz gezdirirken koyu yeşil şişenin üzerindeki siyah etiket dikkatimi çekmişti. "Herkül'ün memleketinden şarap" yazısı bir Yunan şarabı ile karşılaştığımı duyuruyordu. Tsantali tarihi 1890'lara dayanan bir imalatçı ve gerçekten bizim için komşu. Doğu Trakya'da kurulu olan Tsantali 100 yılı aşkın süredir şarap ve uzo üretmekte.

Evangelos Tsantalis 1945 yılında uzo üretimini Selanik'te, 1970 yılında da şarap üretimini Naousa'da tesisler kurarak sürdürmüştür.1973'te ürettiği şarapları ihraç ederek Yunanistan'da bir ilki gerçekleştirmiş. 1991'de Olimpos dağlarında kurulu Rapsani şaraplarını özelleştirme süreci ile satın alarak büyümesini hızlandırmıştır. Bugün üçüncü kuşak ile Tsantali seçkin şarap üretimini sürdürmektedir.

Benim seçtiğim Nemea ise ne yazık ki Tsantali'nin esas üretim bölgelerinin dışından Mora yarımadasının üzümlerinden üretilmiş. Tamamı Agiorgitiko üzümlerinden seçilmiş olan Nemea réserve 3 yıl dinlendirilelek şişelenmiş. Yakut rengine sahip şarap zengin bir vücutta yumuşak tanenli ve kırmızı meyve (kiraz, erik, dağ meyveleri) ve karanfil aromalarına sahiptir.

Yumuşak tadı kırmızı et için ideal bir seçenek yapmaktadır. Aynı zamanda tatlı-ekşi yiyeceklerin yanında da sunulabilir. Örneğin domates soslu içi doldurulmuş hindi gibi. Nemea'yı özellikle beyaz soslu makarna çeşitleri ile de tüketebilirsiniz. Peyirlere değinecek olursak eski kaşar, gravyer ve permesan için idealdir. Ben Nemea'yı wokta Çin sebzeleri ile pişirdiğim Soya soslu tavuk ile safranlı pilav ile servis edip memnun kaldım. Sanırım daha önce mantarlı biftek ile tüketmiştim.

Şarabımızın karnesini de paylaşabiliriz:
2000 - Gümüş madalya TSANTALI NEMEA 1997 Pekin Uluslararası Şarap Yarışması
2000 - Bronz madalya TSANTALI NEMEA 1997 Uluslararası Şarap Yarışması
1999 - Gümüş madalya TSANTALI NEMEA 1995 30.Uluslararası Şarap ve İçeçek Yarışması

0 yorum:

Google Reader ya da Anasayfanıza ekleyin Bloglines takip XML Add to Technorati Favorites Subscribe in NewsGator Online