Santa Ana - Cabernet Sauvignon 2006


Cumartesi günü yaklaşan Noel ve St. Nicholas nedeni ile tıklım tıkış dolan alışveriş merkezinde bunalmama rağmen kendimi Carrefour'a atarak devasa şarap reyonunda Latin Amerika şaraplarından daha önce hiç denemediğim bir ülke olan Arjantin şaraplarına göz gezdirerek bu haftaki şarabımı seçtim. Santa Ana'nın Cabernet Sauvignon (2006).

Bu arada Belçika'da çocuklar 5 Aralık'ta St. Nicholas bayramı kutlayacak. Bu Noel Baba'dan farklı ve bizim yakından tanıdığımız birisi. MS 4. yüzyıllarda Demre'de(Myra)yaşamış olan Aziz Nicholas çocukları zalim bir kasabın elinden kurtarmasını anlatan hikayesi ile Batı Avrupa'da çocuklar tarafından kutlanan bir bayram olarak hatırlanmaktadır. Çocuklar Türkiye'den değilde İspanya'dan buharlı bir gemi aracılığı ile geldiğine inanmaktadırlar. Hatta Antwerp limanında sembolik bir gemi de her sene bu günlerde yanaşır. Çocuklar geçen yıl boyunca uslu durduklarını bir mektuba yazarak hediye listesini de eklerler. St Nicholas ise 5 Aralık gecesi çatıdan çatıya dolaşır ve uslu duran çocuklara hediyeleri Siyah Piet bacalardan inerek verir. Bu arada yardımcı olarak bir siyahın seçilmiş olması herhalde ırkçılığın en açık örneğidir. Yine de masum düşünerek Piet'in bacalardan girip çıktığı için siyah renkli olduğuna inanabiliriz. Uslu duran çocuklar hediyelerini alırken, yaramazlık yapanları Siyah Piet çuvala koyarak yanında götürür. Bu arada çocuklar St Nicholas'ın arabasını çeken geyikler için havuç bırakırlar.

St Nicholas hikayesini noktalayarak bu haftaki şarabımıza geçebiliriz. Şarabımızın türü dünyanın en tanınmış üzümlerinden olan Cabernet Sauvignon idi. Mendoza nehrinin üst bölgesinde yer alan kumlu topraklı bağlarda yetiştirilen üzümlerden elde edilmiş olan şarabımız koyu kırmızı ve mor renge sahipti. Böğürtlen aromaları ile dengelenen tadı ağızda uzun süre kalan bir tad bırakmaktaydı. Kırmızı etler, kırmızı soslu beyaz etler ve makarnalar, buharda pişirilmiş sebzeler ile sert peynirler için önerilen şarabı ben orjinali Arman Kırım'a ait olan ve babamın modifiye ettiği bir tarif ile buharda pişirdiğim somon balığının yanında servis ettim. Elbette şarabıma lezzetli peyirler de eşlik etti.

Santa Ana 1891 yılında Arjantin'e yerleşen bir İtalyan göçmen tarafından kurulmuş 70'lerde Arjantin'de pazar lideri konumuna gelip 80'lerde dışarı açılarak günümüzde 45 ülkeye satış gerçekleştiren bir şaraphanedir. Seçimim olan Cabernet Sauvignon'u ise 2007 yılında Arjantin şarap Ödüllerinde altın madalya, 2006 yılında Uluslararası şarap yarışmasında (İngiltere) ve Decanter dünya şarap ödüllerinde (İngiltere) ise gümüş ödül almıştır.

16-17 derece'de servis edilmesi önerilen şarabın teknik özellikleri ise:
Alkol: 13,5%
Toplam Asit: 5,79 g/l

0 yorum:

Google Reader ya da Anasayfanıza ekleyin Bloglines takip XML Add to Technorati Favorites Subscribe in NewsGator Online