Chianti

Yılbaşı yemeğinde tercihim favori şarabım olan İtalyan Chianti idi. Zaten İtalya'nın en meşhur kırmızı şarabı olan Chianti'nin bir kaç markasını defalarca tüketmiştim. Toskana bölgesinde üretilen bir şarap türüdür Chianti. Chianti'yi fiasco adı verilen hasır ile kaplanmış aşağıdan basık şişesi ile ayırt etmeniz mümkün. Ancak genellikle normal şişelerde de sunulmaktadır.

Belçika'da süpermarketlerde Chianti'yi 5-10 Euro arasında rahatlıkla bulabilmektesiniz. Duty-free'lerde de 20 Euro'ya kadar satın almak mümkündür. Elbette fiyatların tırmandığı Chianti'ler de bulunmaktadır.

Chianti'yi diğer kırmızı şaraplar gibi oda sıcaklığında tüketmelisiniz.

Chianti'nin tarihi 18. yüzyılın başlarına dayanmakta. 1932'de Chianti bölgesi tekrar düzenlenmiş. 19. yüzyıyılın ortasına kadar Chianti şarapları Sangiovese üzümlerinden yapılıyormuş. Bu tarihten sonra Chianti yüzde 70 Sangiovese, yüzde 15 Canaiolo ve yüzde 15 Malvasia bianca ile üretilmeye başlanmış. Malvasia blanca Yunan orijinliymiş. 1970lerde çıkarılan kanunlar ile günümüzde Chianti üretimi düzenlenmektedir ve üreticiler yüzde 100 Sangiovese kullanabilmektedirler. 38 ay yaşlandırılan Chianti'ler Reserve olarak ayrıca özel kısıtlamaları karşılayanlar Superior olarak adlandırılmakta.

Benim tercihim olan Chianti Piccini markasınındı. Dünyanın en büyük 30 şarap üreticisinin arasında yer alan Piccini Chianti'lerin yüzde 15'ini üretmekte. Yılbaşı yemeğimi tek başıma yediğim için 50'lik Chianti yeni yıla mutlu bir şekilde girmemi sağladı.

0 yorum:

Google Reader ya da Anasayfanıza ekleyin Bloglines takip XML Add to Technorati Favorites Subscribe in NewsGator Online