casa mayor - carménère 2006

Uzunca bir arada sonra üç şarap tanıtımı ile karşınızdayım. Son zamanlarda Güney Amerika şaraplarını deniyorum. Şili şarap konusunda güzel bir adres bence. Carménère üzümü her nekadar Bordeaux Fransa orijinli de olsa Şili, İtalya ve Amerika Birleşik Devletlerinde (Washington ve California) yetiştirilmekte.

Bu üzüm türü koyu kırmızı renk şaraplar sunmakta. Cabernet ailesine ait olan Carménère kelime olarak crimson yani kırmızıdan gelmekteymiş. Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Malbec and Petit verdot ile birlikte Carménère Bordeaux'nun altı önemli üzüm türünden biridir.

Günümüzde Fransa'da nadiren görülmesine karşılık Şili'de oldukça yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Tek başına şarap yapılabildiği gibi Cabernet Sauvignon ile de harmanlanmaktadır. Koyu kırmızı rengi ile kendini belli eden Carménère kırmızı meyveler, baharatlar ve böğürtlenli aroması ile öne çıkmaktadır. Taninleri Cabernet Sauvignon'a göre çok daha hafiftir. Eğer harmanlanmadıysa Carménère kiraz benzeri, kokulu ve baharatlı bir aroma taşır. Ayrıca koyu çikolata, tütün ve deri havası da taşıyabilir. Şarap yıllandırılmadan tüketilmelidir.

Şili'de şarapçılık giderek daha da yaygınlaşmaktadır. 19. yüzyılda Fransa'dan getirilen Carménère öncelikle Merlot'ya benzerliği nedeni ile kafa karıştırmıştır. Santiago etrafında üretilmeye başlanan üzümler Şili'nin az olan yağışları nedeni ile sağlıklı sonuçlar vermiştir. Günümüzde Carménère özellikle Rapel vadisi ve Maipo eyaletinde üretilmektedir.

Ben iki tane harmanlanmamış Carménère ve bir tane Merlot denedim. Casa Mayor'un 2006 Carménère'i hakkında söyleyebileceklerim gerçekten rengi ile beni etkilemiş olması, mora çalan koyu kırmızı renk, koyu meyve aromları ile birlikte hafif sedir kokuları taşımasıdır. Ağızda tadı uzunca süre kalmaktadır.

0 yorum:

Google Reader ya da Anasayfanıza ekleyin Bloglines takip XML Add to Technorati Favorites Subscribe in NewsGator Online