pinot gris réserve 2007



Evde biriken şarap şişelerini cam toplama kumbarasına attım. Evet, arşive bu son şarabı da ekleyelim.

Yine bir Fransız şarabı. Bir Alsace şarabı, Pinot Gris Réserve 2007. Açıkcası bu şarap ile ilgili pek bir bilgi sahibi değilim.

Bennwihr tarafından üretilmiş. 8. yüzyıla dayanan bu bölge, 1944-45 yıllarında savaş nedeni ile yerlebir olmuş. Savaştan sonra, tekrar bağlar kurulmuş ve üreticiler kooparatif kurarak birlikte hareket etmişler. Günümüzde, Bestheim kooparatifi olarak bilinmekteler. Bestheim şarapları Fransa dışına satılmakta, özellikle de İsveç'e.

Bu bölgede Pinot (Beyaz) harici ödül almış olan Riesling Rebgarten ve Muscat Marckrain'da yetiştirilmekte.

Açıkcası benim yudumladığım Pinot oldukça hafif ve lezzetliydi. Bakalım ne gibi bir şarapmış bu?

Pinot ailesinin bir üyesi olan Gris Alsace bölgesinde yetişiyor. İtalya'da Pinot Grigio, Almanya'da ise Ruländer olarak isimlendiriliyor. Macarca ise Szürkerbarat.

Destana göre Pinot Gris Alsace'e Macaristan'dan 16. yüzyılda getirilmiş. İşte bu nedenle bu cinsin adı Tokay d'Alsace, daha sonra Tokay Pinot Gris olarak adlandırılmış. Ancak 2007 yılında Avrupa Komisyon'u kararı ile sadece Pinot Gris isminin kullanılmasına hükmedilmiş. Günümüzde yılda 15 milyon litre üretilmekte.

Pinot Gris oldukça hassas bir üzüm türü. Aramosı egzotik meyvalar, kuru kayısı ve çoğu zaman mantar tadı içeriyor. Rengi altın sarısı ve bakır rengine yakın.



Üretim tekniğinden çok mahsüle bağlı kalites, bu nedenle bağın dikimi sırasında kaliteli olup olmayacağı biliniyor. Yine de üzümü doğru zamanda toplamak gerekiyor. Özellikle Eylül ve Ekim ayında toplanması ek yüzde 2'lik bir alkol sağlıyor. Aynı zamanda asit seviyesi de düşüyor. Derisi ince olduğu için yağmur riski göz önünde tutuluyor.

Pinot Gris oldukça popüler bir şarap. Masanız için klasik bir şarap arıyorsanız çok iyi bir tercih olabilir. Tatlı uzakdoğu mutfağı ile de çok iyi gidiyor. Ben sebzeli noodle'larla denedim.

0 yorum:

Google Reader ya da Anasayfanıza ekleyin Bloglines takip XML Add to Technorati Favorites Subscribe in NewsGator Online