GfK anketi

The Wall Street Journal Europe'un Cuma günkü sayısının Weekend Journal ekini okuldan eve dönerken okumaya başladım. Bu haftaki konu içkiler ile ilgiliydi. Avrupa'nın değişen içki alışkanlıkları üzerine bir anket yapılmış. Adam Cohen'in haberine göre GfK şirketi 13 Avrupa Birliği ülkesi ile Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Türkiye ve İsviçreden 17.000 kişiye ne kadar sık ve ne tür alkollü içki tükettiklerini sormuş. Ayrıca alkolun yaşamlarını nasıl etkilediğini cevaplamışlar. Sonuçlar şaşırtıcı. Az önce sözlükten oradan da Zaman gezetesinin sitesindeki habere yönlendim. Anketi sanki Türkiye'ye özel bir anketmiş gibi duyuran haber başlığı beni hiç şaşırtmadı. Buradan kendilerine bağlantı vermeyeceğim. Madem haberi yapıyorsunuz barı tam yapın diyorum sadece.

Batı Avrupa'lı katılımcıların üçte biri hiç alkol tüketmediklerini belirtmiş. İtalya'da bu oran %53. Ülkemizde ise %83! Buna rağmen, İtalya sık içki içenler sıralamasında en üstlerde yer almakta %16 ile. Araştırmayı yapan GfK'nin Brüksel ofisi yöneticisi Mark Hofmans, "bazı insanlar hiç içmiyor, öte yandan bazıları içtikleri zaman aşırı içiyor" diyor. Elbette bu trend korkutucu özellikle sağlık açısından.

Yaşı 50'nin üzerindekiler için örneğin Fransa'da şarap yemeklerde içilen bir içki ve çok önemli. Emekli astronom Jean-Pierre Maillard, "Bira kültürü olmayan bir içecektir" diyor. Kendisine katılmasam da araştırmadan çıkan sonuç da kendi gözlemlerimde biranın özellikle gençler arasında oldukça popüler oluşu.

Bulunduğum ülke, Belçika ise en çok genç içiçilerin yer aldığı ülke. 14-29 yaş arasındaki %56 oranında kişi 5 ya da daha fazla içki içtikten sonra etkisini gördüklerini söylemekte. ABD'de bu oran %33. Öte yandan, İsviçre ve Almanya'da ise oran %20'lere doğru düşüyor. Peki az içen Türkiye için ne? %38.

Anket ayrıca kadın erkek ayrımına da incelemiş. Batı Avrupa'da kadınların %40'ı, erkeklerin ise %22'si hiç içmediklerini söylemekte. Türkiye'de kadınların %92'si hiç içmiyormuş. Bunu %72 ile Portekiz takip etmekte. Diğer yandan, İsveç ve Hollanda en az oran olan %20 ile dikkat çekmekte.

Alkolün etkileri ile endişelenlerin başında İtalyanlar gelmekte. En az endişe taşıyanlar İspanyollar. Endişe konuları sağlık, iş ve ilişkiler.

Alkol aldığımda... şeklindeki soru ise komik, arkadaşça ve romantik olarak gruplanabilir. Oranlar Almanların %41'inin komik, Rusların %36'sının daha arkadaşça ve İsveçlilerin %6'sının daha romantik olmaları.

İçkileri inceleyecek olursak. İtalya'da 50 yaş üzeri kişiler arasında şarap en çok tercih edilen içki (%88). Gençler arasında ise bu oran sadece %29. Bira ise %43. Fransa'da da benzer bir trend var. Şarap kültürünün olduğu bu ülkeler çok yakında en popüler içki olarak biraya teslim olacak gibi.

Öte yandan bira kültürü olan Belçika, Hollanda ve İngiltere'de ise popüler trend şarap. Vodkanın su gibi aktığını düşündüğümüz Rusya'da ise bira tüketimi artmakta.

Sonuç olarak, genellemeler çoğu ülke için geçerli değil. Ancak Almanya ve Çek Cumhuriyeti halen biranın favori içki olması ile şaraba karşı üstünlüğünü korumakta.

0 yorum:

Google Reader ya da Anasayfanıza ekleyin Bloglines takip XML Add to Technorati Favorites Subscribe in NewsGator Online